Papildus olbaltumvielu un/vai aminoskābju uzņemšanas efektivitāte muskuļu masas un funkcionālo rādītāju uzlabošanai cilvēkiem pēc 65 gadu vecumam

Pētījums: Papildus olbaltumvielu un/vai aminoskābju uzņemšanas efektivitāte muskuļu masas un funkcionālo rādītāju uzlabošanai cilvēkiem pēc 65 gadu vecumam: sistemātisks pārskats un meta analīze.
Vecums ir viens no lielākiem riska faktoriem progresējošai muskulatūras darbības pasliktināšanai, ko raksturo muskuļu masas un spēka zudums, kā arī fizisko funkciju pasliktināšanās. Sarkopēnija, kas ietver visus trīs iepriekš minētos faktorus, ir atzīta kā viena no lielākajām problēmām geriatrijā un tās izplatība populācijā vidēji ir līdz pat 61%.
Pētījuma mērķis bija izpētīt papildus olbaltumvielu un/vai aminoskābju uzņemšanas efektivitāti uz muskuļu masas un spēka paaugstināšanos un fizisko funkciju uzlabošanos cilvēkiem vecumā pēc 65 gadiem.
Pētījuma secinājumi:
1. ar leicīnu (6g/dienā) bagātinātu sūkalu olbaltumvielu (40g dienā) uzņemšana (ilgums – 13 nedēļas katru dienu) iespējams var būt ar efektivitāti sarkopēnijas pacientiem muskuļu masas paaugstināšanā un fizisko funkciju uzlabošanā bez papildus spēka treniņiem;
2. ir norādes par iespējamu kolagēna (15 g/dienā 12 nedēļu garumā) papildinošu efektu spēka un izturības vingrojumiem uz muskuļu masas un spēka pieaugumu sarkopēnijas pacientiem;
3. papildus piena vai sūkalu olbaltumvielu (20-40g/dienā 12-26 nedēļu garumā) uzņemšana nav efektīva metode, lai palielinātu muskuļu masu vai spēku, vai uzlabotu fiziskās funkcijas pēc 65 gadu vecuma;
4. no iegūtiem rezultātiem nevar objektīvi spriest par neaizvietojamo aminoskābju papildus lietošanas efektivitāti muskuļu masas un spēka paaugstināšanai un fizisko funkciju uzlabošanai;
5.rezultāti neapstiprina viennozīmīgu olbaltumvielu, aminoskābju vai to kombinācijas papildus uzņemšanas efektivitāti muskuļu masas un spēka paaugstināšanā un fizisko funkciju uzlabošanā, bet ir norādes, ka atsevišķas devas, pie konkrētiem nosacījumiem var dot pozitīvu efektu, kas pamato nepieciešamību pēc randomizētiem, dubultakliem, kontrolētiem pētījumiem, kuru rezultātā varētu veikt ieteikumus olbaltumvielu vai aminoskābju, vai to kombināciju izmantošanai sarkopēnijas ārstēšanā.

Sagatavoja Evija Keiša

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Jūs varat izmantot šādas HTML birkas un atribūtus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>